På svenska | Briefly in English
 
Siirry hakuun
 

Ajoneuvon seisonta-aika

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin palvelut uudistuivat marraskuussa 2007. Seisonta-ajan ilmoittaminen korvattiin silloin liikennekäytöstä poistolla. Vakuutusyhtiöille ei enää tarvitse tehdä erillistä seisontailmoitusta, vaan vakuutusyhtiöt saavat tiedon liikennekäytöstä poistosta automaattisesti. Uudistus ei kuitenkaan koske esimerkiksi moottoripyöriä tai muita L-luokan ajoneuvoja (ks. seisontavakuutus).

Liikennekäytöstä poistetusta ajoneuvosta ei tarvitse maksaa ajoneuvoveroa eikä vakuutusmaksua. Ajoneuvoveron maksuvelvollisuus päättyy liikennekäytöstä poistopäivänä, ja poiston jälkeiseltä ajalta maksettu vero hyvitetään seuraavalla verolipulla tai palautetaan pyynnöstä. Ajoneuvoveroa maksetaan siis vain todelliselta käyttöajalta.

Kyseessä on rekisteröintitapahtuma ja liikennekäytöstä poiston voit tehdä joko katsastustoimipaikalla, siinä vakuutusyhtiössä jossa autosi liikennevakuutus on, tai Trafin verkkopalvelussa.  Ilmoitus liikennekäytöstä poistamisesta tehdään rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla ja sen voit tehdä myös ilman rekisterikilpien palauttamista. Verkkopalvelussa ilmoitusta tehdessäsi tarvitset tiedon rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan tarkistenumerosta. Ilmoituksen voi tehdä ajoneuvon omistaja tai haltija. Ilmoitusta ei voi tehdä puhelimitse.

Tiesitkö, että auton rekisteritiedoissa tapahtuneista muutoksista on ilmoitettava ajoneuvorekisteriin myös silloin, kun auto on ilmoitettu pois liikennekäytöstä. Ilmoitus esimerkiksi omistajan vaihtumisesta on tehtävä seitsemän päivän kuluessa.

Kun haluat ottaa autosi taas liikennekäyttöön, se tapahtuu samalla tavalla kuin liikennekäytöstä poisto. Käyttöönoton voi tehdä katsastustoimipaikalla, siinä vakuutusyhtiössä, jossa auton liikennevakuutus on tai Trafin verkkopalvelussa.

Ilmoitus kannattaa muistaa tehdä, sillä väärinkäytöksistä tulee vähintään 1 000 euron lisävero. Lisäksi maksettavaksi tulevat sakot liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon käyttämisestä sekä korotettu vakuutusmaksu. Väärinkäytöstapauksessa poliisi estää ajoneuvon käytön ottamalla kilvet ja rekisteröintitodistuksen pois.

 

 
Jaa sisältöä