På svenska | Briefly in English
 
Siirry hakuun
 

Lähdössä reissuun?
Turvallisuusvinkkejä matkailijalle

Ennen matkalle lähtöä

Turvallisuusvinkkejä matkailijalle

Ennen matkalle lähtöä kannattaa tarkastaa passin voimassaolo. Huomioitavaa on myös, että passisi aikaisemmat leimat voivat estää pääsysi tiettyihin maihin. Joissakin maissa vaaditaan, että passi on voimassa tietyn ajan myös matkan jälkeen.

Tarkasta matkatoimistostasi tai ulkoministeriöstä, tarvitaanko matkakohteeseen viisumia.

Tarvittavat rokotukset vaihtelevat maittain ja niistä saat tarkempaa tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Matkasuunnitelmista kannattaa kertoa läheisille ja selvittää puhelinnumero, josta sinut tavoittaa matkan aikana.

Varmista, että matkavakuutuksesi on voimassa. Jos sinulla ei ole jatkuvaa matkustajavakuutusta, hanki ainakin määräaikainen matkavakuutus.

Matkustustiedotteet ovat ulkoministeriön antamia maakohtaisia matkaturvallisuuteen liittyviä tiedotteita. Kohdemaan matkustustiedote kannattaa lukea läpi, erityisesti jos matkustat Euroopan ulkopuolelle.

Matkatavarat

Matkatavarat kannattaa merkitä nimellä ja matkakohteessasi sijaitsevan hotellin osoitteella sekä puhelinnumerolla. Säilytä saamasi vastakuitit tavaroiden katoamisen varalta.

Älä jätä matkatavaroitasi valvomatta missään vaiheessa. Ottaessasi laukkusi lentokentän matkatavarahihnalta varmista heti, että se on todella omasi. Erehtymisen vaara on suuri, koska samanlaisia ja -tyylisiä laukkuja on paljon.

Syöminen ja juominen

On turvallisempaa syödä kypsennettyä kuin kylmää ruokaa. Vesi kannattaa juoda pullotettuna. Kädet voi puhdistaa pesemisen lisäksi kertakäyttöisillä käsipyyhkeillä.

Lähde matkalle selvin päin. Lentokoneen tai laivan kapteeni voi kieltää koneeseen tai laivaan pääsyn häiritsevän juopumuksen tai muun perustellun syyn vuoksi.  On hyvä tietää, että alkoholin vaikutus lentokoneessa on matkustamopaineistuksen vuoksi noin kolminkertainen tavanomaiseen verrattuna.

Alkoholi on osallisena suuressa osassa lomamatkalla tapahtuneita tapaturmia. Omien rajojen tuntemisella ja kohtuudella alkoholin käytössä voi todennäköisemmin nauttia lomasta loppuun saakka täysipainoisesti.

Turvallisuusvinkkejä autoiluun

Jos mahdollista, ulkomailla ei kannata ajaa itse. Jos vuokraat auton, käytä mahdollisuuksien mukaan matkatoimistosi suosittelemia autovuokraamoja. Varmista aina, että vuokraamasi auton vakuutus on kunnossa.

> Ulkoministeriö: Suomen edustustot ulkomailla

> Automatkailijan muistilista
> Tietoa automatkailusta ulkomailla

 
Jaa sisältöä